ImkersverenigingRuinen & Omstreken”

Recente activiteiten


Vrijdagavond 16 maart 2018 was er weer een nationale bijenboelavond. Locatie: HRC Kuik aan de Brink te Ruinen. Voor de 24e keer werd er geboden op de ingebrachte goederen. Panders waren Roel Broekman en Elmar Mook. Door het koude weer en een sneeuwvoorspelling was de opkomst iets minder dan voorgaande jaren. Ook waren er iets minder ingebrachte kavels. Evenwel was ook deze avond een eclatant succes waarin alle goederen voor een goede prijs van eigenaar verwisselden.
Bijenkorfvlechtcursus van start 

Onder leiding van de opleider, de heer Bé Kikkert uit Elim, is de cursus korf vlechten zaterdag 6 januari 2018 van start gegaan.

Acht enthousiaste deelnemers uit de regio leerden de eerste beginselen van het vlechten o.a het aanhechten van de vlechtband.

De curus kent 9 sessies. Locatie HRC Kuik aan de Brink te Ruinen.

Imkervereniging Ruinen e.o. .plant Bijenboom in Oosteinde 

De imkersvereniging Ruinen en omstreken heeft zaterdag 23 december j2017een bijenboom aangeboden aan Dorpsbelangen in Oosteinde in Ruinerwold. De bijenhouders vragen hiermee de aandacht voor de drachtomstandigheden voor bijen, wilde bijen en alle andere vliegende insecten. Alle insecten, en zeker honingbijen, wilde bijen en vlinders staan sterk onder druk omdat het voedselaanbod van nectar en stuifmeel sterk afneemt en er zodoende minder voedsel voor deze diertjes beschikbaar is. Er is op het platteland onvoldoende voedsel en de imkervereniging vindt het belangrijk om het publiek hiervan bewust te maken. Ook hoopt men op deze wijze de bevolking  te stimuleren zelf de handen uit de mouwen te steken en planten en struiken te planten om zo ook een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit. De imkersvereniging Ruinen e.o. biedt elk jaar een bijenboom aan een dorp of kern in de gemeente De Wolden en inmiddels groeien de bomen die in de afgelopen jaren zijn geplant al goed.

Ruiner imkers bestrijden de varroamijt

Vrijdagmorgen 29 december 2017. Locatie: de bijenstal op het terrein van Natuurmonumenten in de Benderse. Prachtige rode zonopkomst. Het is negen uur en de temperatuur is net even boven het vriespunt. Ideale omstandigheid om oxaalzuur te druppelen in de volken. Leerzaam voor de begin-nende bijenhouders. De volken zijn nu broedloos en met deze kou zitten alle mijten op de bijen, een ideale gelegenheid om de volken nagenoeg varroavrij te krijgen.

Nieuwe voorlichtingswagen

Op zaterdag 3 juni 2017 was RTV Drenthe bij ons bezoek. Dit in het kader van de ingebruikname van onze voorlichtingswagen bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. In het radioprogramma “Hemmeltied” werd de openingshandeling verricht door de landelijke penningmeester van de NBV de heer Bert Willigenburg.
Honingboom aangeboden aan de mensen van het Struunpad in Koekangerveld

 

Wij als Ruinerimkers planten elk jaar een bijenboom in een kern van de gemeente de Wolden om aandacht te vragen voor de voedselsituatie van onze bijen. Dit jaar is de boom geplant bij het Struunpad in Koekangerveld op zaterdag 22 november 2014.

 

 

 

Zomeravondexcursie naar Zuidwolde

Donderdagavond 19 juni organiseerde onze vereniging de jaarlijkse zomeravond. Dit jaar stond de vlindertuin en het vlinderommetje in Zuidwolde op het programma. We werden rond 19.30 uur ontvangen door de heer Joop Verburg van de Natuurvereniging Zuidwolde op wiens initiatief dit gedurende een aantal jaren opgezet is.

Het idee voor het vlinderommetje is ontstaan in 1997 toen de gemeente  het landschapspark Middelveen heeft aangelegd. Het prachtige pad dat daar lag was voor de natuurvereniging aanleiding om te streven aar een natuurwandelroute rondom het hele dorp. In 2011 is dit mogelijk geworden dankzij een subsidie van netwerkbeheerder Tennet. Nu is er een prachtige route van ruim 7 kilometer rondom de bebouwing van Zuidwolde die laat zien hoe afwisselend en boeiend dit gebied is. Delen van het gebied bij dit vlinderommetje worden ecologisch beheerd, er wordt in fasen gemaaid en het maaisel wordt afgevoerd zodat de gronden verschralen en er  zich een uniek natuur - en cultuurgebied ontwikkelt. De route begint een eindigt bij de vlindertuin  vlakbij het adres Waardeel 4.

De heer Verburg is een geweldig verteller over de dieren en planten die in het gebied voorkomen en hoe die onderling op elkaar zijn aangewezen. We hebben een stukje van het ommetje gelopen waarna we na de koffie de vlindertuin hebben bekeken, terwijl ook de bijen en het schitterende insectenhotel niet werden vergeten. De lindes vlakbij de tuin stonden al in volle bloei terwijl er verder een keur van allerlei wilde planten volop in bloei stond, wat dacht u bijvoorbeeld van hele stroken wilde orchideeën, blauwe knoop , grote wederik  etc. die al in volle bloei stonden.

We hebben met ongeveer 22 deelnemers een schitterende avond gehad, en velen van ons gaan beslist terug om deze wandeling – die goed gemarkeerd is – nog eens een keer op het gemak helemaal te doen!

Roel Broekman, secretaris. 

----------------------------------------

 

Suikerlevering

Op dinsdag 17 Juni werd door Imkersgroothandel De Werkbij uit Rhenen ongeveer 3000 kg suiker in 180 jerrycan geleverd welke door de leden meteen 's avonds kon worden opgehaald! Bij bouwbedrjf Ten Oever stond alles weer keuring onder dak, dank daar voor!
De bijen kunnen zo weer goed voorzien van voer de winter in!
Een activiteit welke een volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar is!

  

-----------------------------------------------------

Inpakken en afleveren van de honingpotten.

Dinsdag 15 april werden de door de vereniging ingekochte honingpotten afgeleverd. Klaar om te worden ingepakt. Het was een heel karwei om de 5 pallets met ruim 10.000 potten in de dozen te krijgen. Zelfs de dozen moesten eerst nog in elkaar gevouwen en geplakt worden. Maar gelukkig had Hendrik Jan Bork een hele emmer met tape  en afrollers meegenomen om dit klusje deskundig te klaren, samen met een deel van het bestuur en de voorlichtingscommissie! Ook het tellen van de deksels viel niet mee! De beelden spreken verder voor zich!

Roel Broekman, secr.

 

------------------------------

< terug naar startpagina